Grillez sajtot!
Bár azt mondják, hogy jót grillezni csak nyáron lehet, azért mi szeretnénk leszögezni: ha van egy kis oscypek sajtod, akkor egész évben itt a grill szezon! Ennek örömére pedig mi is egy újabb recepttel szeretnénk kedveskedni nektek, jöjjön tehát a grillezett oscypek!
Az OSCYPEK, vagyis a zakopanei tradicionális (ha tényleg a hagyományokat nézzük, akkor juhtejből készült, de kapni kecske-és tehéntejes változatban is) füstölt sajt, azt hiszem, nem szorul komolyabb bemutatásra azok számára, akik már jártak városunkban. Annak, aki még nem volt nálunk, és nem ismeri e csemegét, annak ajánljuk ezt a bejegyzést, majd az alapos felkészülés után a Zakopaneba utazást, és ott a piac felkeresését!
Mai receptünk főszereplője ez a sajt, és egyben szűk keresztmetszete is, hiszen odahaza nem nagyon lehet beszerezni. (Ha még is ismer valaki magyarországi beszerzési forrást, akkor jelezze kommentben nyugodtan!)
Ez a finom sajt nem csak hidegen remek, hanem a nyári grillpartik remek kiegészítő nyalánksága lehet. Kerti grillezéshez a városban szinte mindenhol kapható, klasszikus "egyzlotyis" változatot ajánljuk, ezt feldobva a grillrácsra kb 5 perc sütögetés után (közben egyszer fordítsátok meg) már fogyasztható is. A kész grillezet oscypek ismertetőjele: ha grill villával, vagy csipesszel a külsejét kicsit megbökdösitek, akkor jó puha, hiszen a kemény sajtbelső már megolvadt!
Frissen fogyasszátok, zakopanei szokás szerint magában vagy áfonya (ribizli is megteszi) lekvárral! Merészebbek esetleg egy szelet bacon szalonnába gönyölve is süthetik, lekvárral akkor is csodás lesz! (Meg lekvár nélkül is!)
A nagyobb fajta sajtokat nem érdemes egyben felrakni a grillrácsra, mert mire szépen megolvad a belseje, addigra a külső, füstölt burok odakap, így ez esetben azt javasoljuk, hogy 5-10 miliméter vastag szeleteket vághatok belőle ízlés szerint, és így süssétek meg. Ennél a módszernél javasoljuk a serpenyő*, platni használatát, mert a megolvadó sajtbelső a grillrács közé folyhat, és igazán kár lenne érte.
*: Jó hír, hogy ezzel a módszerrel akár télen is előállítható a finom étek.
Jó étvágyat!
|