Látogatás a sajtkészítő műhelyében
Zakopanéban - Lengyelország téli fővárosában - és környékén híresebb és elterjedtebb ételkülönlegességet nehéz találni az OSCYPEKnél, azaz a hagyományos, füstölt juhsajtnál! Ezt a fajta sajtot a híres zakopanei sajtpiacon, és a környéken szinte mindenhol meg lehet találni.
Ezernyi fajtája (füstölt, erősen füstölt, vagy éppen füstöltelen), változatos alakja (a hagyományos méretektől az apró grillezni való sajtokon keresztül a jellegzetes fonott korbácsokig), a más állat (szarvasmarha, kecske) tejéből készült testvérei és a sajtkészítés melléktermékei (gomolya, brindza, író, stb) közösen garantálják, hogy mindenki megleli a kedvére valót!
Mostantól pedig az sem lehet titok, hogy miképp készülnek ezek a sajtok, hiszen szervezett formában válik lehetségessé a bacówka (azaz a sajtkészítő műhely) látogatás. A bacówkában a sajtmester hagyományos módszerekkel, kizárólag két keze munkájával állítja elő a juhsajtot, és füstöli szabad tűz fölött!
Ne hagyjátok ki ezt a programot!
Tudnivalók:
A bacówka és baca - azaz sajtkészítő műhely és a sajtkészítő - látogatásának ideális időpontja a 8:30-as kezdés, hiszen ekkor készül a sajt. Ez esetben a sajtkészítés folyamata megtekinthető, közben szakszerű magyarázatot is kaptok a készítés minden lépéséről. A program kb egy - másfél órát vesz igénybe.
Amennyiben nem tudtok a javasolt kezdési időponthoz alkalmazkodni, akkor is lehetőség van a látogatásra. A műhely és benne a füstölés folyamata megtekinthető, s közben a készítésről is mesélünk majd nektek.
A program fontos része a kóstolás - az épp rendelkezésre álló sajtokból - is. Maga a program kb 1 óra hosszúságú.
Ár:
Minimális csoportlétszám: 10 fő
- A program ára: 100 pln/csoport + vásárlás *
- Tolmács-idegenvezető: 120 pln/csoport (Zakopanei idegenvezetésbe beépítve csak 80 pln/csoport)
* Vásárlás = A termelőtől helyben vásárolhattok a termékeiből. Természetesen rátok van bízva, hogy vásároltok-e tőlük, és mennyit, de a minőségre nem lesz panaszotok!
A sajtkészítő látogatás elérhető 10 főnél alacsonyabb létszámú csoportoknak, családoknak, és egyéni utazóknak is. Ha ebbe a kategóriába tartoztok, akkor a ZakopaneInfo oldalon itt tájékozódhattok a részletekről!
Megrendeléseteket az office@krakkoinfo.hu email címre küldjétek! Szintén ezen a címen várjuk kérdéseiteket, kéréseiteket is!
NAGYON FONTOS: A program csak május elejétől és október közepe-végéig érhető el, a köztes időszakban a baca nem dolgozik, hisz a juhai nem adnak ebben az időszakban tejet!
|