Login
Jelszó

» Regisztráció
» Elfelejtett jelszóZarándokösvény a Wieliczkai sóbányában

"Ti vagytok a föld sója." (Mt 5:13)

Wieliczkába, a híres sóbányába, amely az UNESCO világörökségi listáján is méltán szerepel rengeteg turista érkezik egy évben. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a hagyományos turisztikai látogatási útvonal mellett létezik egy zarándokút is a bányában.

Pedig a bányászok élete a történelem során mindig is komolyan összekapcsolódott a vallással. A lengyel bányászköszöntés is így hanzik: "Szczęść Boże!" azaz "Isten Áldjon!" - ellentétben a magyar "Jó szerencsét" köszöntéssel! Mindez a mindenkor nehéznek és veszélyesnek számító munka miatt alakult így.
A bányászok mindennapi munkákukat szentmisével kezdték, és azzal is fejezték be - könyörgéssel a munka biztonságáért, és hálával Isten kegyelmeiért.
Mivel a bánya hatalmas területen fekszik, ezért rengeteg kápolna épült benne, hogy a bányászok a munkájuk helyszínéül szolgáló tárnák közelében mehessenek szentmisére.

A zarándokút során számos ilyen kápolna kerül bejárásra, közben a szakképzett bányász idegenvezető bemutatja a bánya mindennapi életét, és rengeteg műalkotást is.

Árak:

Az árak 2017 január 1-től érvényesek!

Lengyel nyelvű vezetőt 50 pln/csoport foglalási díj fizetése mellett, az alábbi árakon tudunk nektek foglalni, vagy Ti magatoknak, ekkor természetesen foglalási díj nélkül:

- 55/59* pln/fő - normál jegy
- 39/43* pln/fő - kedvezményes jegy.

A kedvezményes jegyet 4 és 25 év közötti gyermekek és egyetemisták vehetnek igénybe. 14 év felett csak érvényes lengyel-, vagy nemzetközi diákigazolvánnyal. Nyugdíjasok csak lengyel nyugdíjas igazolvánnyal vehetik a kedvezményt igénybe... A bánya látogatása 4 éves kor alatt (szülői felügyelettel) ingyenes.

*: Az árak 2017 december 31-ig érvényesek. 2017 április 29 - május 3, valamint 2017 július 1 és augusztus 31 között a drágábbik fizetendő, míg a további dátumokra az olcsóbb árak vonatkoznak.

FONTOS, hogy foglalás esetén a csoport minimális létszáma 10 fő. Amennyiben csoportodban kevesebben vannak, foglalni akkor is lehet, de kisebb létszám esetén is minimum 10 belépő fizetendő.

---

Idegen nyelvű csoportoknál is hasonló lenne a helyzet, azaz önálló foglalás esetén a jegyárak így alakulak:

- 84/89* pln/fő - normál jegy
- 64/69* pln/fő - kedvezményes jegy.

A kedvezményes jegyet 4 és 25 év közötti gyermekek és egyetemisták vehetnek igénybe. 14 év felett csak érvényes lengyel-, vagy nemzetközi diákigazolvánnyal. Nyugdíjasok csak lengyel nyugdíjas igazolvánnyal vehetik a kedvezményt igénybe... A bánya látogatása 4 éves kor alatt (szülői felügyelettel) ingyenes.

*: Az árak 2017 december 31-ig érvényesek. 2017 április 29 - május 3, valamint 2017 július 1 és augusztus 31 között a drágábbik fizetendő, míg a további dátumokra az olcsóbb árak vonatkoznak.

Mivel mi rendelkezünk szerződéssel Wieliczka felé, ezért ha rajtunk keresztül foglaltok, akkor ennél jóval kedvezményesebb áron tudunk nektek idegenvezetőt szerezni:

Nyelv: Jegyár***: Idegenvezető díja (/csoport)**:
Idegennyelvek* 52 pln / 37 pln 270 pln + 50 pln foglalási díj

* = Rendelkezésre álló nyelvek: angol, német, francia, spanyol, orosz, olasz, cseh, szlovák, magyar, ukrán, fehérorosz, szerb, horvát és eszperantó. Az év bizonyos szakaszaiban litván, japán, svéd, görög, albán és holland vezető is van.
** = 35 főnél nagyobb csoport esetében kötelező még egy idegenvezető fogadása, aki csak biztonsági kíséretet lát el a csoport mellett, így minden esetben érdemes erre a feladatra lengyel vezetőt fogadni. A lengyel idegenvezető ára a feljebb leírtak szerint alakul, és minimum 10 főre fizetendő, de nem több főre, mint amennyien vagytok. (Azaz pl 40 fő esetén 10 fő jegye fizetendő lengyel, és 30 fő jegye a szerződéses áron.)
*** = Az árak a teljes 2017-es évre érvényesek.

FONTOS, hogy foglalás esetén a csoport minimális létszáma 10 fő. Amennyiben csoportodban kevesebben vannak, foglalni akkor is lehet, de minimum 10 belépő fizetendő mindkét foglalási mód esetében.

Egyéb tudnivalók a zarándokösvényről:

Lehetőség van a zarándoklat során szentmisét is mondani a bánya egyik kápolnájában. (Alapvetően erre a Szent János kápolna van kijelölve, de szervezési okokból ez mindig konkrét foglalás esetén derül ki.) A misemondási szándékot foglaláskor előre kell jelezni!

A zarándokösvény bejárása kb 2 órát vesz igénybe. Ez nem tartalmazza az esetlegesen a bányában megtartott szentmise idejét!

Foglalás:

Foglaláshoz kérjük írj emailt az office@krakkoinfo.hu címre. Üzenetedben kérünk add meg, hogy mely napra, milyen időpontra szeretnél foglalni a zarándokösvényre jegyet és idegenvezetőt, a csoport létszámát, valamint hogy milyen nyelvű idegenvezetőt kértek, és egy tartalék nyelvet is. (Ez utóbbi a bánya kérése, hogy ha bármilyen okból nem tudnák az első helyen megjelölt nyelvet biztosítani, akkor is legyen egy tartalékban tartott vezető, aki a rendelkezésetekre áll.) Ezen adatok alapján tudjuk intézni számotokra a foglalást, ahol a foglalási díjat kell előlegként befizetni, a többit majd helyben kell kiegyenlíteni.

Mit tegyél, ha csoportodnak nem jut magyar nyelvű idegenvezető?

Mivel jelen bejegyzés írásakor egy fő magyar nyelvű vezető dolgozik a bányában, ezért könnyen előfordulhat, hogy nem tud a bánya magyar nyelvű idegenvezetőt biztosítani. Ötleteink erre az esetre:

  • Ha van a csoportodban valaki, aki a fent felsorolt idegennyelvek valamelyikét jól beszéli, és vállalja a tolmácsolás kihívásokkal teli, de szép feladatát, akkor foglalj más nyelvű idegenvezetőt.
  • Igényelhetsz tőlünk nagy gyakorlattal rendelkező tolmácsot lengyel idegenvezető mellé.

Mivel kösd össze a wieliczkai látogatást:

A bányában megtartott zarándokút kb félnapos program lehet utazással együtt, így összeköthető más helyi látnivaló megtekintésével. Ötleteink:

A múzeum nyitvatartása és címe:

  • Április 1 és október 31 között mindennap: 7:30-19:30*
  • November 2 és március 31 között mindennap: 8:00-17:00*

*= A zárási időpont a pénztár zárását, és az utolsó csoport lemeneteli időpontját takarja!

Speciális nyitvatartás:

  • Nagyszombat: 7:30-15:30
  • December 31: 8:00-16:00

Január 1-jén, Húsvétvasárnap, November 1-jén és December 24-25-én a bánya zárva tart!

A bánya címe:

32-020 Wieliczka, ulica Daniłowicza 10.

zarándokút   Zgłoś błąd do skasowania
~Cili 19:13 Csü, 08 Aug 2013 Kedves Marci
Szerencsésem megjártuk a zarándoklatot, minden renden volt a sóbányában is.
Köszönöm a segitségedet.
Cili
[ Válasz ]


Üdvözlünk Kedves Látogató!
 

 

Krakkó Közép-Európa egyik legszebb, és legérdekesebb városa. Rengeteg magyar turistával  közösen fordulunk itt meg egész évben, és sokszor szembesülünk azzal, hogy magyarul kevés információ érhető el a városról. Ráadásul 3 éve működtetjük a ZakopaneInfo oldalt, és egyre többször kérdeztek, kértek tőlünk Krakkóval kapcsolatban. 
 

 

Ezért aztán hosszas tervezés után megálmodtuk ezt az oldalt Nektek. Szeretnénk egy aktív, érdekes, de leginkább is a hasznotokra váló oldallal megajándékozni Titeket. Így hát csokorba szedjük a legfrisebb, legjobb és nem utolsó sorban legfinomabb ajánlatokat, hogy ne maradjatok le semmiről, hogy krakkói utatok érdekes és szórakoztató legyen.
 

 
 Csapatunk:
        Gabi, Marci, Máté és Ákos

         KrakkoInfo.hu


HÍRLEVÉL
írd be az e-mail címed
REKLÁM

 
  
 
 
 
 
 HASZNOS LINKEK
 
 
 
Kommentek
Csoportos magyar nyelvű vezetés Auschwitzban
~Éva, Zsófi, Zsolt
20:33 Szo, 06 Júl 2024
Sziasztok! Nagyon szépen köszönjük a lehetőséget, a mai program megszervezését....
Re: Wawel
~CsMarton
09:49 Csü, 04 Júl 2024
Szia! Sajna nem. Nagy átalakulások voltak a Wawelben, tervezzük az egész cikket...
Wawel
~Éva
09:44 Csü, 04 Júl 2024
Sziasztok! Többek között Krakkóba is készülünk. Több oldalt megnéztem, mire benneteket...
krakkói utunk
~Ester
11:07 Pé, 28 Jún 2024
Köszönöm szépen minden szervezési segítséget! Nagyon élveztük a kirándulást! Eszter
Re: idegenvezetés
~CsMarton
19:17 Csü, 27 Jún 2024
Ahogy írtam netesen vagy helyben. A netes regisztrációról abban a cikkben olvashatsz -...
2013-02-20 -tól te vagy a(z) 64955650 látogató
1999-2024 © MATinternet Zakopane :: Powered by AntCms

Tilos a Honlap bármely tartalmának sokszorosítása, másolása, publikálása, módosítása. E tilalom alá esik különösen a Honlapon található összes szöveg, kép, grafika, embléma, fotó, hang- és videoanyag vagy ezek állóképei. Úgyszintén tilos a Honlapon található anyagok használata bármely más honlapon vagy számítógépes hálózaton.